16 juni, 2024

Het is Eten of Gegeten Worden

Weging ASMI bijgeschaafd na sterke opmars
Graag informeren wij je over de beleggingsresultaten van de Euronext Exit Targets (E.E.T.) modelportefeuille over de maand mei 2024. Deze actief beheerde portefeuille bevat aandelen van 15 ondernemingen met een beursnotering aan Euronext Amsterdam. De geselecteerde deelnemingen hebben als gemeenschappelijk kenmerk een onderscheidend en toonaangevend verdienmodel in de betreffende bedrijfstak. Door de beheerder wordt bovendien een extra potentiële beleggingsopbrengst voorzien doordat de huidige beurskoers een substantiële onderwaardering doet ten opzichte van de waardering in geval van een bieding door een derde partij met als doelstelling een beursexit te forceren.
Performance
In de maand mei steeg de waarde van de modelportefeuille met 1,9% na kosten. Over de eerste vijf maanden van 2024 bedroeg de waardestijging 8,9%. Ter vergelijking, de AEX-index liet over deze periode een stijging van 14,8% zien.
Asset-allocatie
De E.E.T. portfolio kent een viertal compartimenten, te weten: Defensief, Groei, Groei/Rendement en Turn Around. Doelstelling is om jaarlijks, door de economische cyclus heen, een gemiddeld rendement uit geïnvesteerd vermogen van 10% na kosten te realiseren. Deze 10% doelstelling is globaal opgebouwd uit een dividendrendement van gemiddeld 3% en een potentieel rendement uit koerswinst van gemiddeld 7%. Dit rendement is exclusief de premie die wordt ontvangen zodra een van de deelnemingen door een succesvolle exit uit de portefeuille wordt verkocht.
 • Defensief – weging: 22,1%
 • Deelnemingen: Aegon, Unilever en Koninklijke Vopak.
 • Deze deelnemingen combineren een zeer sterke balansstructuur met een solide verdiencapaciteit. Van sterke groei is geen sprake. Het dividendrendement inclusief rendement uit inkoop eigen aandelen ligt rond 9,0%.
 • Groei – weging: 25,0%
 • Deelnemingen: Allfunds, ASM, Besi, Just Eat Takeaway
 • Deze deelnemingen zijn markleider in hun betreffende marktsegment en kunnen een track record van langjarige groei overleggen. Het dividendrendement bedraagt gemiddeld 1,2%.
 • Groei/Rendement – weging: 25,9%
 • Deelnemingen: Aalberts, Brunel International, Nedap, TKH Group
 • Deze deelnemingen combineren een sterke positie in hun bedrijfstak met een solide dividendrendement van gemiddeld 4,8%.
 • Turn Around – weging: 24,8%
 • Deelnemingen: Acomo, B&S Group, Kendrion, Sligro Food Group
 • Deze deelnemingen presteren momenteel ondergemiddeld ten opzichte van hun verdienpotentieel. De verwachting is dat op middellange termijn (= 2 à 3 jaar) terugkeer naar een gemiddeld, voldoende winstniveau haalbaar is. Het dividendrendement bedraagt gemiddeld 3,8%.
 • Liquiditeit – weging 2,2%

Mutaties

De positie in chipmachineproducent ASM werd in mei met 33% verkleind, na een koersstijging van 69% sinds opname in de portefeuille. Daartegenover werd de positie in detacheringsbedrijf Brunel International op een aantrekkelijk koersniveau uitgebreid.

Perspectief

Waardering

Op basis van actuele prijzen en taxaties bedraagt de Koers/Winst verhouding van de E.E.T.-modelportefeuille momenteel 17,5x de getaxeerde winst 2024 bij een voorzien dividendrendement van 3,8%. Benieuwd naar deze portefeuille? Neem dan contact op met ons team!

Tenslotte

De hier gepresenteerde cijfers betreffen de performance van de modelportefeuille. De gerealiseerde performance kan afwijken van die van de modelportefeuille, omdat de aankopen voor een rekening op een later moment konden plaatsvinden dan die voor de modelportefeuille.

Willem Burgers

Portfolio Analyst